Waarom medicijnen gebruiken bij knieklachten?
Medicijnen bij pijn in de knie kunnen klachten goed verminderen. Als je pijn hebt, kan dat ertoe leiden dat je je gewrichten niet of minder gebruikt en ook minder gaat bewegen. Medicijnen (pijnstillers) kunnen de pijn verlichten, eventuele stijfheid verminderen en eventuele ontstekingen afremmen.
Niet iedereen reageert hetzelfde op medicijnen of heeft dezelfde klachten, daarom kan de huisarts of orthopedisch chirurg adviseren welk middel voor jou het meest geschikt is. Ook zijn er veel verschillende pijnstillers. Sommige zijn zelf te kopen bij bijvoorbeeld een supermarkt of drogisterij, andere zijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar.
Als je pijn hebt, kan dat ertoe leiden dat je je gewrichten niet of minder gebruikt en ook minder gaat bewegen. Daardoor worden ze stijf en worden je spieren zwakker. Pijnbestrijding kan dit helpen te doorbreken en je verlichting geven. Met minder pijn lukt het vaak beter om te bewegen en je oefeningen te doen. Het is niet zo dat u de gewrichten meer beschadigt doordat u pijnstillers neemt en de pijn dus minder voelt. Daar hoeft u niet bang voor te zijn. Soms zal uw arts een aantal middelen combineren. Dat is niet gevaarlijk, maar het kan juist elkaars werking versterken waardoor de pijnstilling beter wordt.
Welke medicijnen worden gebruikt?
Er worden verschillende typen medicijnen gebruikt die allemaal net iets anders werken. In principe schrijft de arts u medicijnen voor volgens een stappenplan. De eerste stap is paracetamol, de meest onschuldige pijnstiller met de minste bijwerkingen, daarna komen de ontstekingsremmers, ook wel NSAID’s (Niet Steroidale Anti-Inflammatory Drugs) genaamd, in aanmerking. Tenslotte kunnen er bij onvoldoende baat ook nog morfine-achtige stoffen worden voorgeschreven.
Wanneer neem ik medicijnen in?
Afhankelijk van de klachten kunnen de pijnstillers op gezette tijden worden genomen, of alleen zo nodig. Als de pijn steeds terugkomt, dan is het verstandig om de pijnstillers steeds op vaste tijdstippen te nemen, omdat je anders “achter de pijn aanloopt”. Dat is vermoeiend en pijnstillers werken dan minder goed. Als de pijn vooral optreedt bij voorspelbare activiteiten of tijdstippen dan mag de medicatie ook alleen op die momenten worden ingenomen.
Medicijnen
Paracetamol
De eerste stap is dus paracetamol, het advies is om deze in te nemen met twee tabletten van ieder 500mg tegelijk, en dan viermaal per dag, dus bij het ontbijt, bij de lunch, bij de avondmaaltijd en voor het slapengaan. Oudere mensen boven de 75 jaar wordt geadviseerd om maximaal driemaal daags 1000 mg in te nemen. Paracetamol helpt vaak uitstekend tegen de pijn en heeft nauwelijks bijwerkingen. Paracetamol is verkrijgbaar in allerlei varianten en de tabletten zijn meestal van 500 mg. Ze zijn vaak te koop bij drogist en supermarkt.
Het is belangrijk om in ieder geval niet meer te nemen dan de maximaal 8 tabletten per dag, ook wanneer de pijn niet voldoende onder controle is. Paracetamol in tabletvorm werkt even goed als een zetpil.
Onder de paracetamol-groep verstaan we:
- Paracetamol® 500 mg
- Panadol® 500 mg
- Panadol® artrose 1000 mg
Ontstekingsremmers
Stap 2 in de behandeling van artrose met medicijnen is een onstekingsremmer ofwel NSAID. Soms helpen deze beter medicijnen beter dan paracetamol. Ze werken koortswerend, pijnstillend en ontstekingsremmend. Het nadeel is dat de middelen maagklachten en ook echte maagschade en zelfs maagbloedingen kunnen geven. Ook is de combinatie met andere medicijnen soms gevaarlijk. De combinatie met plaspillen, bloeddruk tabletten of bloedverdunners is bijvoorbeeld zeker niet ideaal, en kan schadelijk zijn. Overleg dus eerst met uw arts of deze middelen geschikt voor u zijn. Als u wat ouder bent, of u de ontstekingsremmer in combinatie met andere medicijnen neemt, wordt vaak het advies gegeven om er een maagzuurremmer bij te slikken.. Ook bij de ontstekingsremmers werken de zetpillen niet beter dan de tabletten en ook de bijwerkingen verschillen niet.
Onder NSAID’s verstaan we:
- Celecoxib (Celebrex®)
- Diclofenac (Diclofenac®, Cataflam®, Voltaren®
- Diclofenac/Misoprostol (Arthrotec®)
- Naproxen (Aleve®, Naprovite®)
- Ibuprofen (Advil®, Brufen®, Nurofen®)
- Etoricoxib (Arcoxia®)
Tramadol of Oxycodon
Als paracetamol en ontstekingsremmers onvoldoende werken, dan kan er ook nog tramadol of oxycodon worden voorgeschreven. Deze pijnstillers lijken een beetje op morfine. Het middel kan dus ook bijwerkingen geven die daaraan doen denken. Relatief vaak treden misselijkheid en braken op waardoor de toediening moet worden gestopt. Soms duizeligheid. Het kan echter een goed alternatief zijn als de andere middelen onvoldoende werken. Het geeft nauwelijks andere bijwerkingen. Wel zijn dit middelen waar je afhankelijk van kan worden dus altijd zal het advies zijn om deze niet te lang te gebruiken.
Binnen deze groep valt:
- Tramadol (Tramal®,Tramagetic®,Tradonal®)
- Combinatie paracetamol en tramadol (Zaldiar®)
- Oxycodon®, Oxycontin®
Advies nodig?
Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heb je vragen over een medicijnen? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!