Heeft u last van een pijnlijke of instabiele knieschijf?
Een pijnlijke knieschijf is pijn rondom de knieschijf. Meestal zit de pijn aan de voorzijde van de knie. Soms gaat dit gepaard met kraken of knarsen wat je hoort tijdens het buigen. Ook kan de knie soms “haperen” bij het strekken van de knie.
De pijn bevindt zich meestal rondom de knieschijf, vaak aan de binnen- of achterzijde van de knieschijf en kan bij zware belasting zelfs in de knieholte te voelen zijn. De klachten treden vooral op bij:
- Lang zitten met een gebogen knie, zoals in de auto, bioscoop of theater. Het wordt daarom ook wel de “theater knie” genoemd.
- Belast buigen van de knie, zoals bij traplopen, hurken, door de knie zakken en tegen de wind in fietsen.
- Bij zwemmen kan de schoolslag pijnlijk zijn.
Pijn van de knieschijf noemen we ook wel eens het patellofemorale syndroom. Deze pijn kan op alle leeftijden voorkomen.
De knieschijf vormt met het bovenbeen een gewricht, het patellofemoraal gewricht. Wanneer de knie buigt, glijdt de knieschijf in een groeve aan de voorzijde van het bovenbeen. De knieschijf zorgt ervoor dat de krachten van de bovenbeenspieren (quadriceps) zonder noemenswaardige wrijving wordt overgebracht. Zowel de knieschijf als het bovenbeen is bekleed met kraakbeen.
Knieschijfpijn komt vaak voor bij:
- Sporters (overbelasting)
- Jonge meisjes (mogelijk door hormonale veranderingen en de groeispurt)
- Revalidatie na een knie of heupoperatie
- Na het stoten van de knie of het vallen van de knie
Wat zijn de oorzaken van knieschijfpijn?
De belangrijkste oorzaak is het niet goed “sporen“ van de knieschijf in de groeve van het bovenbeen. De knieschijf loopt vaak naar buiten in de groeve, waardoor rek van de bandstructuren aan de binnenzijde van de knieschijf en drukverhoging aan de buitenzijde van het gewricht optreedt. Het niet goed “sporen” van de knieschijf kan verschillende oorzaken hebben:
- Het bovenbeen staat naar binnen gedraaid.
- De voet staat naar binnen gekanteld, zoals bij platvoeten.
- X-benen.
- De binnenste bovenbeenspier is verzwakt en de buitenste bovenbeenspier is te sterk en verkort.
- De band of het kapsel rondom de knieschijf is te strak
- Het bekken staat niet recht.
- Het gewricht tussen het kuitbeen en het scheenbeen beweegt niet goed.
De behandeling
Meestal kan volstaan worden met een fysiotherapeutische behandeling. De fysiotherapeut zal u adviseren in houding en beweging. Omdat het verkeerd “sporen” van de knieschijf als belangrijkste oorzaak wordt gezien zal hier veel aandacht aan besteed moeten worden. Zo zal het overmatig naar binnen kantelen van de voet en het naar binnen draaien van de heup zoveel mogelijk vermeden worden. Soms zijn hulpmiddelen nodig, zoals het dragen van steunzolen of het tijdelijk aanleggen van een tape. De kracht en uithoudingsvermogen van de bovenbeenspieren zullen opgebouwd moeten worden, waardoor dagelijkse activiteiten en sporten weer goed uitgevoerd kunnen worden.
Instabiliteit van de knieschijf
Soms gaat de pijnlijke knieschijf ook gepaard met instabiliteit van de knieschijf. De knieschijf voelt hierbij wiebelig. Het voelt alsof de knieschijf zich wil verplaatsen.
Dit kan ook in werkelijkheid het geval zijn. De knieschijf ‘spoort dan niet goed over het gootje loopt’, heeft de neiging om uit de goot te ontsporen, of zelfs daadwerkelijk uit de kom te schieten. Dit kan diverse oorzaken hebben, bijvoorbeeld als het gootje in het bovenbeen en/of de knieschijf niet optimaal zijn aangelegd, of als door ten gevolge van een ongeval het kapsel de schijf niet goed meer op zijn plaats houdt.
Dit noemen we patellofemorale instabiliteit, meer informatie hierover verwijzen we u naar hoofdstuk..(link naar al geschreven blog patellofemorale instabiliteit)
Advies nodig?
Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heb je vragen over een pijnlijke of instabiele knie? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!