Wat is een frozen shoulder?
Een ‘frozen shoulder’ is een raar fenomeen waarbij uw schouder kapsel verstijft. Dat zorgt voor een flinke beperking in uw beweeglijkheid. De eerste fase van het ontstaan van zo’n frozen shoulder wordt als erg pijnlijk ervaren. Naarmate de frozen shoulder verder vordert vermindert de pijn maar is er geen progressie qua bewegelijkheid.
Het is nog niet helemaal duidelijk waarom een frozen shoulder kan optreden maar er is wel wát over bekend. Meestal ontstaat een frozen shoulder zomaar, zonder duidelijke aanleiding. Soms is er eerst een operatie of ongeval of iets dergelijks aan vooraf gegaan. Vrouwen, ouderen en mensen met suikerziekte, schildklierziekte of hartziekte hebben een verhoogd risico op deze kwetsuur.
Hoe ontstaat een frozen shoulder?
Bij het ontstaan van een frozen shoulder verandert het elastische bindweefsel van uw schouderkapsel in een samentrekkend en geïrriteerd (spier)bindweefsel. Hierdoor doet uw hele schouder pijn en raakt de schouder steeds beperkter in de beweeglijkheid in alle richtingen.
Fases van frozen shoulder
Het begint met de geïrriteerde, pijnlijke fase. Daarna ontstaat de (vaak ook pijnlijke) samentrekkende fase, waarbij de beweeglijkheid afneemt. Hierna komt een fase waarbij de pijn en irritatie eigenlijk veel minder is, maar de schouder een tijd vast blijft zitten. Dit noemen we ook wel de ‘bevroren’ fase. Als laatste herstelt het kapsel en wordt het weer soepel en komt de beweeglijkheid weer terug. Dit wordt ook wel de ‘ontdooiende’ fase genoemd.
Het goede nieuws is dat een frozen shoulder eigenlijk altijd weer helemaal vanzelf herstelt. Het slechte nieuws is dat een frozen shoulder vaak erg lang kan duren. Het herstel duurt gemiddeld anderhalf tot drieënhalf jaar.
Herstel versnellen van frozen shoulder
In de geïrriteerde fase is het belangrijk de schouder niet nog verder te prikkelen. Zwaar belasten en teveel oefenen bijvoorbeeld geeft eigenlijk alleen maar meer pijn. Een arts kan proberen de geïrriteerde fase tot stilstand te brengen met rust en bijvoorbeeld met ontstekingsremmende medicijnen. Wij hebben goede ervaring met een injectie met corticosteroïden direct in het schouderkapsel.
Als de schouder tot rust is gekomen en niet meer geïrriteerd is, kunt u proberen het kapsel weer op te rekken om zo sneller het kapsel los te maken. Als u dit te vroeg doet (in de ‘bevroren’ fase), doet de schouder alleen maar meer pijn en werkt het averechts. Het oprekken kunt u zelf proberen maar vaak helpt het als dat door een gespecialiseerde fysiotherapeut gebeurd. Als dit een sneller herstel geeft hoeft u verder niets te doen.
Als de schouder hierdoor na een bepaalde periode niet duidelijk beweeglijker wordt heeft doorgaan met fysiotherapie ook geen zin. U kunt dan het natuurlijke beloop afwachten of soms kunt u de schouder door een arts onder narcose los laten maken. Wij hebben hier veel en heel goede ervaring mee, mits u het maar alleen in de niet geïrriteerde (frozen) fase doet. Hierdoor kunt u vaak het proces van een frozen shoulder tot volledig herstel erg versnellen.
Heeft u nog vragen over een kijkoperatie van de knie?
Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heeft u vragen over een kijkoperatie van de knie? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!