Wat is beschadigd of abnormaal kraakbeen?

Beschadiging van het kraakbeen of een afwijkende vorm van het kraakbeen kan klachten van de knie veroorzaken. Kraakbeen heeft een belangrijke functie in de knie. Het kraakbeen in de knie bekleed het bovenbeen, onderbeen en de achterkant van de knieschijf. Het zorgt voor een beschermende en schok dempende glij laag in de knie. Het kraakbeen zorgt dat de wrijving tussen de onderdelen minder is dan van een schaats over ijs, het kan vervormen zonder te beschadigen zodat de krachten op het aanliggende bot veel kleiner worden.

Oorzaken van beschadigd kraakbeen

Een beschadiging van het kraakbeen kan ontstaan door een verdraaiing van de knie, bijvoorbeeld door een sportletsel, maar kan ook ontstaan als een uiting van artrose. Een beschadiging zorgt niet altijd voor klachten, omdat het kraakbeen geen zenuwen bevat, maar kan wel klachten geven als de omliggende structuren geïrriteerd raken. Naast pijnklachten ervaren mensen soms ook een dikke knie, startklachten, stijfheid, slotklachten, kraken en instabiliteit klachten.

Onderzoek

Mensen met ernstige kraakbeen letsels ervaren vaak dat de eerste passen bij stijf voelen en pijnlijk zijn (startklachten), pijn bij langer belasten en pijn in rust (bijvoorbeeld ’s nachts). De knie blijkt bij onderzoek vaak dik, de bovenbeen spier omvang is vaak verminderd en druk op de rand van het gewricht is vaak gevoelig. In het ziekenhuis wordt vaak een röntgen foto gemaakt. Daarop wordt naar veranderingen in het bot en naar de afstand tussen de bordelen gekeken. Als de foto geen of weinig afwijkingen toont kan zo nodig kan verder onderzoek gedaan worden, bijvoorbeeld door een MRI scan aan te vragen.

  • Beschadigd of abnormaal kraakbeen

Behandeling van het kraakbeen

De behandeling is afhankelijk van de mate en de plaats van de kraakbeen beschadiging. De niet operatieve behandeling bestaat uit oefenen en eventueel pijnmedicatie. Andere medicatie tegen kraakbeen beschadigen bestaat nog niet, of blijkt nog niet goed te werken.

Kleine kraakbeen letsel die klachten geven kunnen soms via een kijkoperatie worden. behandeld, in ernstigere gevallen zijn meer uitgebreide operaties, zoals een kraakbeen transplantatie of een standscorrectie soms nodig. Bij ernstige artrose wordt vaak gekozen voor een knieprothese operatie uw eigen tekst toe te voegen

Advies nodig?

Orthopedie Nijmegen (CWZ) heeft een team van orthopedische chirurgen en verpleegkundige specialisten. Heb je vragen over een beschadigd / abnormaal kraakbeen? Grote kans dat onze specialisten het kunnen beantwoorden. Neem gerust contact op met ons!